1. Gud, Jesus och den helige Ande
Vi tror att det bara finns en verklig Gud, som har uppenbarat sig själv genom Jesus. Gud har skapat världen och fyllt den med kärlek och mening. Gud är full av sanning, nåd och barmhärtighet. Han är allsmäktig, allvetande, alltigenom god och alltigenom kärleksfull. Han är Fader, Son och Helig Ande.
Vem är Jesus?
Jesus är Guds Son, Gud som blivit människa för att visa oss vem Gud är. Han är sann Gud och sann människa. Jesus gav sitt liv för att rädda oss och genom sin uppståndelse har han besegrat ondskan, meningslösheten och döden. Han välkomnar alla till sig. Han är vår frälsare, vår förebild och vår vän.
Vem är den helige Ande?
Den Helige Ande är Gud själv, närvarande i våra liv. Anden verkar i hela skapelsen och kallar varje människa tillbaka till gemenskapen med Gud. Han vägleder oss och leder oss till Jesus. Genom Andens närvaro i våra liv formas vi till att bli mer lika Jesus och till att leva goda liv. Anden ger oss också kraft att bli en del av Guds rike i den här världen.
Vad innebär treenigheten?
Vi tror att Gud är Fader, Son och Helig Ande. Tre distinkta personer, utan sammanblandning eller förväxling men ändå av samma väsen, i total enhet. Denna gudsbild kallas för treenigheten.
Treenighetstanken är ingen skrivbordsprodukt utan ett resultat av erfarenheten. De första lärjungarna insåg att Jesus var något mer än en vishetslärare eller profet. Steg för steg insåg de att Jesus är Gud själv men i mänsklig gestalt. När Jesus uppstått och återtagit sin plats i himlen så kom nästa upplevelse och den inträffar på Pingstdagen. Då blir lärjungarna uppfyllda av den helige Anden.
Anden är något mer än en kraft eller energi. Anden är Gud själv, som verkar i den här världen, talar till oss och leder oss. Det är ur upplevelsen av påsken och pingsten som den kristna kyrkan landat i tron på den treenige Guden. Vi tillber och ärar Fader, Son och Helig Ande som tre unika personer men ändå av samma väsen och utan åtskillnad.
2. Skapelsen och människan
Skapelsen
Vi tror att Gud har skapat universum och allt som existerar, synligt såväl som osynligt. Han upprätthåller skapelsen varje sekund och han uppfyller den med sin närvaro. Gud har skapat tid, rum och materia men fanns innan allt detta blev till.
Skapelsen, ett gudsbevis
Gud står utanför kategorier som tid, rum och materia och kan alltså aldrig fångas i dem. Vi säger ibland att Gud är transcendent, för att beskriva detta. Det betyder att vi inte ser Gud som en del av allt skapat.
Vårt enda sätt att veta något om Gud är att lyssna till det Gud själv uppenbarat för oss. Det betyder att vi ser skapelsen som ett indirekt gudsbevis. Genom skapelsen förstår vi att det finns en skapare men för att lära känna denna skapare behöver vi något mer än skapelsen. Det är här berättelsen om Jesus kommer in. Det är berättelsen om hur Gud uppenbarar (eller visar sig på vanlig svenska) för oss.
Enligt Bibelns skapelseberättelse så är naturen det första templet, alltså den plats där Gud möter människan. Det kan vi se att många svenskar har ett förhållande till. Man går inte i kyrkan men man går gärna på en skogspromenad. Vi menar att svenskarnas kärlek till naturen är ett eko från skapelseberättelsen. Gud vill möta oss genom sin skapelse.
Överallt i Bibeln beskrivs skapelsens värdighet. Allt levande har fått sitt liv av Gud och är därför ett vittnesbörd om Guds skaparkraft och godhet. Att visa respekt för allt levande är därför en självklar hållning för varje kristen. Att vara hänsynslös och likgiltig för naturen är att brista i respekt för Gud som har skapat världen.
Alla människor är kallade att bruka och vårda skapelsen på Guds uppdrag, men det vi ser i vår tid påminner mer om skövling och plundring. Som kristna är vi kallade att leva med ansvar för skapelsen och dess resurser. Vi ser oss som förvaltare av skapelsen, en skapelse som är Guds egendom, som ska ges vidare till kommande generationer och till slut till Gud själv.
Människan
Vi tror att varje människa har ett gudomligt ursprung, en gudomlig kallelse och ett gudomligt mål. Ingen människa är en slump eller ett misstag. Alla är skapade av Gud och har därför ett värde, en värdighet och ett uppdrag som kommer från Gud själv.
Människan som Guds avbild
Gud har skapat människan till män och till kvinnor. Gud är alltså källan för alla män likaväl som för alla kvinnor. Både som enskilda individer och som man och kvinna tillsammans är vi Guds avbilder. Även om vi språkligt använder pronomenet “Han” om Gud så menar vi inte att Gud är en man eller synonym med manlighet. Gud är i sitt väsen källan till både män och kvinnor.
Nyckeln till varje människas identitet finns därför hos Jesus. Han är den som skapat oss och i honom finns svaret på de frågor vi har om oss själva och livets mening. Inte så att man bara kan få alla svar utskrivna eller ens uttalade. Så fungerar det inte. Men om vi lever i relation till Jesus så kommer vi att steg för steg börja se på oss själva och världen med Guds ögon. När andra säger att du ska fråga dig själv vem du är så säger vi istället att du ska fråga Jesus.
3. Synd och frälsning
Likaväl som att världen är fylld av liv, ljus och godhet så verkar den vara fylld av själviskhet, ondska och meningslöshet. Det pågår en ständig kamp mellan gott och ont, ljus och mörker.
Det onda är inte Guds vilja – tvärt om – detta står i strid med Guds vilja. I kampen mellan ljus och mörker, gott och ont så är det människor som är både offren och de skyldiga.
Någonting är skevt i vår värld…
– Vi ser det i naturen. Klimatförändringarna skenar och hela naturen är i uppror genom människans rovdrift.
– Vi ser det i politiken. Ryssland har gått i krig med Ukraina och ett obegripligt blodigt krig utkämpas just nu i Europa, ett krig som bygger på rena lögner och felaktigheter.
– Vi ser det i vårt land. Nästan dagligen får vi rapporter om skjutningar, explosioner och död.
– Vi ser det i våra egna liv. Genom konflikter, missförstånd och trasslighet.
Men vad är det som har hänt med skapelsen? Vad är det som har gått snett? Bibeln pekar fingret mot människan och människans beslut. Det är människans beslut som lett till kaos. Bibeln kallar vårt tillstånd för ”synd”. Det är ett tillstånd som separerar oss från Gud och hans vilja och utlämnar oss åt oss själva.
Vad är synd?
I grund och botten handlar synden om fel ordning; Vi har lurats att tro att vi är nummer ett och allt annat är nummer två. Det låter kanske som en förenkling men det är summan av kardemumman i Bibelns undervisning. När vi själva är alltings centrum så blir vår makt, vår uppfattning, våra behov och vår åsikt det absolut viktigaste. Genom att tro att vi själva är universums centrum har vi förlorat orienteringen i tillvaron och öppnat dörren till kaos.
Två sidor av synden
Man behöver inget nobelpris för att fatta att det går åt skogen. Du vet det av egen erfarenhet - när du driver dina egna projekt i konflikt med allt och alla så leder det alltid till nederlag. Men – när man tar första steget och ber om ursäkt, eller försöker förstå fast man är arg och kränkt, då öppnas ofta en dörr till försoning.
Det finns två sidor av “synda-myntet”. Den ena sidan handlar om ”mig, mitt och mina”. Uppblåsta egon, självupptagna människor, egna behov som alltid ska ha företräde.
Den andra sidan handlar om total självutplåning. Jag räknas inte. Ingen vill veta vad jag tycker och tänker och ingen bryr sig om att jag finns. Offer och skyldiga – det är så man kan beskriva Bibelns diagnos av människans situation - synden.
Vad är rekommendationen?
Jesus är Herre. Genom den bekännelsen blir man kristen enligt Nya Testamentet. Så var det då och så är det nu. Orden handlar om en ny ordning. Jesus först och jag sen.
Att sätta Jesus först
För den som agerat som om man var universums centrum, medvetet eller omedvetet, så blir det en nyttig korrigering: Jesu vilja först och mina behov sen. Jesu makt först och mitt inflytande sen.
Och för den självutplånande: Om Jesus är Herre är du hans barn! Sträck på dig – du är viktig! Dina tankar och känslor räknas. Sluta att vara så självutplånande, det är inte Guds vilja – du är högt älskad!
För några kommer frälsningen att betyda en hälsosam självnyansering. Allt kretsar inte runt dig.
För andra kommer frälsningen att betyda en hälsosam självuppgradering. Du är viktig och betydelsefull, låt ingen ta det ifrån dig. Oavsett vilket behöver alla människor bli frälsta!
Frälsningen
Alla som bekänner att Jesus är Herre är Guds barn och har del i frälsningen. Det handlar inte om vem man själv är, vad man har gjort eller vad man kan. Allt handlar om att vända sig till Jesus och luta sig mot honom.
Det är Jesus som är frälsaren – vi behöver bli frälsta. I Romarbrevet 10:13 står det att ”var och en som åkallar Herrens namn ska bli räddad.” Det betyder att du inte ens behöver få ett svar för att bli kristen. Det blir du redan när du skickar en bön om hjälp!
Jesus uppstod från de döda och därför kan han tala till oss, leda oss och vara nära oss. Det är när vi öppnar oss för Jesu närhet och påverkan som frälsningen börjar verka i våra liv. Det är ungefär som när man tar en medicin. Allt händer inte på en gång men steg för steg påbörjas ett tillfrisknande.
Så ser vi på vad det innebär att bli kristen – steg för steg börjar världen rättas till. Jesus är nummer ett och jag är nummer två… eller nummer tre… Hur som helst är ordningen förändrad i rätt ordning.
Ljungby Alliansförsamling
Hångersvägen 32
341 38 Ljungby
0706-984202
pastor@ljungbyallians.se
Vägbeskrivning
Hhttp://goo.gl/maps/qGV8y